Att rensa bort onödiga saker – Ibland är det okej att hålla fast vid dem

”Om något inte når dig på en personlig nivå, rensa och låt det gå. Det är svårt nog att hantera allt som gör det.”

Tre steg för att rensa saker, organisera ditt utrymme och skapa dina drömmars hem

Jag måste bekänna.

Efter att min mamma dog våren 2014, var vi tvungna att gå igenom alla saker i hennes lägenhet – och antingen ge bort dem eller behålla dem.

Så jag ( äpplet faller inte långt från trädet ) packade upp nästan 1 ton grejer och fick det skickat till min lilla stuga 100 mil bort. Och naturligtvis fick allt ställas in i källaren.

Jag hade inte riktigt kommit igenom att rensa lådorna ( de staplades snyggt ) när en välgörenhetsorganisation (till min mans minne) undrade över tysta auktionsobjekt för ett insamlingsevenemang.

Och jag tänkte för mig själv: ”Aha! Jag känner till några bilder som skulle vara perfekta.”

Så jag hittade de tre bilderna, i en låda från min mammas plats, och tog dem tillbaka till min hemstad när jag besökte nästa gång – och levererade stolt dem till evenemangsarrangören.

Sanningen är att ingen av dessa tre bilder faktiskt någonsin hängde på min mammas väggar … varken i hennes lägenhet eller i något av de hus hon alla bodde i. De var faktiskt fortfarande inslagna i plast. Min mamma hade förmodligen köpt dem för att ge bort i gåvor men aldrig fått göra det.

Och även om en av de tre bilderna råkar vara en ganska bedårande akvarellmålning av en söt liten lama, hade jag helt enkelt INTE utrymme att hänga den på någon av mina väggar, plus att jag redan hade en hög med extra konstverk som satt i källaren.

Och därför trodde jag att det var säkert – och klokt – att låta laman gå till den tysta auktionen.

Uppenbarligen inte.

Auktionera bort saker

För på den tysta auktionen tog jag mig en drink och med 30 sekunder kvar innan auktionen stängde sprang jag över för att ta en snabb titt på alla objekt. Vad såg jag?

Den dumma laman som tittar på mig och ser så övergiven ut.

Endast en annan person hade bjudit på den, så jag klottrade snabbt ner mitt namn och inom några minuter var jag (igen) den stolta ägaren av lamabilden.

Ja det stämmer. Jag betalade 250 kronor för att köpa tillbaka min mammas bild.

Suck…

Lär dig släppa taget om saker

Så med vetskapen om att jag bara samlade på mig saker som inte kommer till användning och hur jag måste lära mig att släppa taget, osv, smög jag mig över för att betala på den tysta auktionen. Det var min tidigare mans syster (en person starkt emot att samla på sig saker och som INTE tilldelar materiella saker emotionellt värde) som stod i kassan.

”Lyssna”, sa jag ganska försiktigt. ”Jag måste erkänna att det är jag som först donerade den här bilden till den tysta auktionen … den är från min mammas lägenhet. Och nu är jag här och köper den tillbaka.”

Hon tittade på mig och skrattade.

”Åh,” sa hon, ”må inte må dåligt. Jag köpte just en nålpunktsbild som min mamma gjorde och donerade till en annan av våra tysta auktioner för några år sedan – men ingen köpte den. Så den här gången tar jag hem den.”

Hennes mamma hade gått bort sex månader tidigare.

Så jag tog stolt min lama tillbaka hem till min lilla bungalow där den nu ligger på badrumsväggen. Och varje gång jag ser det ler jag.

Fördelarna med att rensa bort onödiga saker

Jag förstår vikten och fördelarna med att rensa bort onödiga saker. Men lama-bildupplevelsen påminde mig om att det ibland är okej att hålla fast vid ett föremål av sentimentala skäl. Men det väcker naturligtvis frågan: min mamma använde aldrig eller tyckte aldrig om bilden själv, så varför skulle jag vara känslomässigt knuten till den?

Tja, sex månader senare hittade jag mitt svar – i en av lådorna med fotografier från min mammas plats. Där kom jag över ett lysande foto av mig, min mamma … och en lama. De underbara minnena från den dagen för så många år sedan flödade tillbaka. Och jag insåg äntligen att det var därför den inramade lamabilden från min mammas lägenhet betydde så mycket för mig. Det är inte en särskilt rationell förklaring, jag vet … men jag är okej med det.

Så om du befinner dig i särskilt läge just nu, lämnar jag dig med dessa enkla men extremt hjälpsamma råd om vad du ska behålla och vad du ska kasta:

”Om det inte är vackert, användbart eller sentimentalt, ska det få gå.”

Var noga med att lyssna på ditt hjärta, inte bara ditt intellekt. För ibland kommer hjärtat ihåg vad intellektet ännu inte kan minnas.

Kom ihåg att vår städfirma i Borås utför dödsbostädning för dig som inte orkar ta tag i städningen efter ett dödsfall.