Rengöring av fönster- En guide

Husstädningstips – Behandling av fönster

Att ha rena fönster är något som ger en gigantisk skillnad för det rent estetiska likväl för det generella humöret på alla inneboende. Smutsiga fönster stänger ute solljus och gör det svårt att se miljön runt omkring, och detta kan verkligen påverka humöret. När du putsar fönster är det viktigt att du får bort all smuts samtidigt som du inte lämnar några strimmor efter dig.

En överblick

I början av våren eller hösten är de mest populära tillfällena då man ger fönstren en ordentlig rengöring. På våren så måste alla rester och beläggningar från vintermånaderna tas bort, medan på hösten så måste all smuts från sommarmånaderna tas bort innan det kalla vädret kommer. Även fast de flesta redan använder ett vanligt kommersiellt fönsterputsmedel, är det ändå viktigt att man hittar ett som innehåller ammoniak eller vinäger för att minimera strimmor.

Fönstertyper

Det finns några olika typer av fönster som innebär att de måste behandlas olika på grund av deras design. Dessa är:

  • Överkantshängda fönster
  • Vertikala skjutfönster
  • Pivåfönster
  • Särskilt stora fönster
  • Ej öppningsbara fönster
  • Lägenhets- eller mycket höga fönster

Rengöringstips för hemmabruk

Många hem har fönster som är lätta att underhålla. Tack vare de skjutbara funktionerna så kan vissa fönster bara helt enkelt glida ur sin position och behöver inte putsas från utsidan. Den bästa underhållsmetoden för traditionella vertikala skjutfönster är att fokusera på toppen av utsidan först, sedan toppen av insidan. Flytta sedan tillbaka fönstret till dess orginal position och koncentrera dig på nederdelen av fönstret. Först nederdelen av fönstret på ena sidan och sedan nederdelen av den andra sidan. Se till att du tagit bort alla eventuella persienner och liknande innan du börjar putsa fönstret.

Rengöra pivåfönster

En annan typ av fönster är pivåfönstret. Denna behandlingsprocess är lik den för de vertikala skjutfönstren. För att börja, använd helt enkelt handtaget för att vinkla ut fönstret så mycket som möjligt. Putsa åter igen utsidan först och följ upp med insidan. För att nå utsidan av fönstret, stick ut din hand genom öppningen mellan fönstret och väggen. När du är klar, vinkla tillbaka fönstret på plats för att komma åt insidan av det. För större fönster, eller de som inte öppnas, spraya på rengöringsmedlet på flertalet ställen på fönsterglaset och använd en gummiskrapa för att få bort överflödig vätska. En stege kan också vara nödvändig för att komma åt överallt på särskilt stora fönster.

För de som bor i lägenhet eller höghus där det är svårt att komma åt fönstren är det bäst att anlita ett professionellt fönsterputsföretag. De har den rätta utrustningen för att nå dessa svåra ställen. När du letar efter ett företag gör din läxa ordentligt och leta efter dem som är rekommenderade. Använd internet som källa till omdömen.

Att ha ett rent hem tillsammans med genomskinliga fönstren är viktigt för både det estetiska värdet och för humöret för alla inneboende. Att få bort all smuts från fönstren kan verkligen påverka hur mycket solljus som kommer in i rummet. Tipsen ovan bör göra rengöringen av hemmet till en succé. Kontakta gärna oss om du vill få fönsterputs i Borås utfört av proffs.